Tänk dig familjebilder 2.0

Den dagen då liten har blivit stor, när tankarna formuleras till frågor. Tänk om frågorna kunde besvaras med bilder. "Hur var det mamma, när jag var liten?", ser du då hur du tar fram alla de där bilderna från de stunder som ni spenderat tillsammans? Tänk om du även kunde se dig själv vara en del i de bilderna inte bara vara den som har fotograferat? Tänk om du kunde visa hur mycket du gett dina barn och hur mycket de gett dig.

Just nu söker jag familjer med minst ett barn som är 0-5 år gammalt som vill vara med och skapa magi. Oavsett vart du är bosatt i Sverige kan du ansöka, det du behöver är en plats som du kallar ditt hem och människor som du kallar din familj. Detta är en del i min vidareutbildning som fotograf och du har nu chansen att kunna fånga bilder till det jag skulle kalla "Familjebilder 2.0". Detta innebär att jag kommer hem till er och tar bilder, direkt från livet precis där det händer. Du som läser det här, nu är det din tur att konservera dina känslor och minnen, inte till nu utan till sen.

Livet med barn innehåller både berg- och - dalbanor, höga berg och djupa dalar. Guppiga vägar och oändliga stränder. Känslan den där stunden när huset är tyst och du för första gången denna dag hör hur klockan i köket tickar. Kylskåpet surrar och i handen håller du en kopp. För första gången idag får du dricka upp den varm.

Många av dessa stunder kommer du minnas och bära med dig resten av ditt liv. Andra stunder kommer blekna, få vila tills minnet lockas av något som gör dig påmind om den här speciella tiden i livet.

"Jag hade förväntat mig ett visst mått av att känna mig själv stel framför kameran blandad med viss oro inför hur man får fyra barn att foga sig efter ”nu ska vi fotas, le och se söta ut”. Mina farhågor visade sig vara totalt waste of time för denna fotografering var ju bara så sprudlande och energigivande. Inte en sekund kände jag mig obekväm eller oroade mig över barnen."

—Linnea, mamma till 4 sprudlande pojkar

I hemmets trygga vrå

Vi kommer att vara precis där livet händer, där minnen skapas på den plats som ni kallar för hemma. Detaljerna som gör ert hem till ert. Leksakerna som för alltid kommer finnas med i minnet. Lunchen och mjölkspillet som hör där till. För att följa livet och er familj kommer vi att genomföra fyra fotograferingar under fyra månader med start i januari. Detta för att fånga bilder från dygnets olika timmar och händelser. Ni kommer att ha mig som en besökare och ni väljer tempo jag följer med. Jag kommer att följa er familj under denna tiden och fånga de där stunderna som sker varje dag. Varje fotograferingstillfälle kommer att vara i cirka sex timmar för att vi verkligen ska komma in i vardagen. Fotograferingarna har ett värde på 100 000 kr (baserat timpriser från Svenska Fotografers förbund), bilderna kommer för alltid vara ovärderliga.

Ansök om din plats NU, urvalsprocessen har redan påbörjats.

Varför denna typen av bilder?

Min upplevelse är att i dagens samhälle lever vi ett liv där vi mer och mer skalar bort de delar som gör livet personligt. Vi städar undan, plockar bort och lägger på filter innan bilden tas och läggs upp. Vi matas av intryck från vänner, bekanta och ansikten på sociala medier de beskriver om ett liv som är vinklat. I augusti 2019 avslutade jag min andra föräldraledighet, barnen har börjat förskoleklass och förskola. Under de sex år som jag har varit mamma har jag lärt mig, sett och upplevt att livet består av så många olika känslor och stunder. Många av dom är vi duktiga att visa upp. Andra händer utan att vi lägger märka till dem. Vissa pratar vi inte om och vad gör vi egentligen när vi är hemma?

Känner du igen dig av att ha gjort dem där magiska nattningarna, sagostunden är fylld av mys skratt, glädje och kärlek. Dem har jag också upplevt många gånger. Känner du igen dig i de där nattningarna, dom som känns om dom aldrig kommer ta slut. Då tröttheten har tagits till en nivå och sova är det sista ditt barn har tänkt att göra. Dem har jag också upplevt. Jag har suttit på golvet och låtit tårarna falla efter att lugnet lagt sig i huset. Ibland är en förälder bara så trött. Allt detta är delar av livet, minnen och en del av det som jag vill fånga.

Om om inte fanns

Tänk dig att gå in i ett rum, ett rum fyllt av känslor och minnen. Minnena är dina egna, känslorna är dina egna och det du ser är stunderna i livet. Stunder som du än gång upplevt som liten eller önskade att uppleva. Längtan till det som skulle kunnat vara en del av ditt liv, längtan till det som varit och kanske igenkänningen i vad du upplever precis just nu.

Tänk att gå in i ett rum, ett rum fyllt av samhörighet. Dina minnen och dina upplevelser är något som inte bara du gått igenom. Glädjen, skratten, tårarna, gemenskapen och ensamheten, vad innebär det att bli förälder?

Känslan av att detta är de bästa jag gjort som går precis hand i hand med känslan av att detta är det värsta jag gjort!

"Precis just det du berättar, jag känner igen mig så mycket i det." Vetskapen om att det du upplever har någon annan också upplevt. För mig var det en så lugnande kommentar när jag hörde den första gången. Jag var inte ensam!

Genom att göra en unik fotoutställning där era bilder är en liten del av en stor helhet. Vill jag visa hur resan är målet. Tänk om du skulle kunna vara en del i att en annan person skulle känna just den känslan, känslan av tillhörighet. Känslan av att det är inte bara jag som åker i livets berg - och - dalbana.

Det var precis som att kameran inte var där. Det var en stund där du, jag o Elliot satt o lekte o pratade om allt möjligt. En trevlig fikastund vänner emellan! 

EMMA, MAMMA TILL ELLIOT 8 MÅNADER

Projektets utformning

Urvalsprocessen

Från den 1 november öppnas möjligheten till att ansöka om att bli en av de fyra familjerna. Jag kommer att gå igenom samtliga ansökningar löpande. Jag gör ett urval där efter kommer jag att ta kontakt med er via telefon. Fotograferingar kommer att vara personliga därför är det viktigt för mig att du ska känna dig trygg med mig som fotograf och att vår personkemi är den rätta. Utifrån de familjer som jag tagit kontakt med i telefon göra ytterligare ett urval. I nästa steg kommer hem till er för att träffa hela familjen. Vi får börja lära känna varandra och jag genomför en provfotografering. Ni kommer att vara flera som genomför detta steg, senast den 1 januari kommer de utvalda familjerna veta att just de är en av de fyra som kommer att delta.

Såhär kommer det att gå till:

 • Du börjar med att skicka in din ansökan.
 • Fotograferingarna genomförs från 1 januari till 30 april.
 • Fyra fotograferingar, varje enskild fotografering på cirka sex timmar.
 • Ni väljer alltid tempo, jag följer med er i vardag.
 • Ni kommer att få minst 50 digitala bilder från varje fotografering, sammantaget minst 200 bilder. I en upplösning på 3600 pixlar på bildens längsta sidan.
 • Tillgång till samtliga bilder från urvalet i ett digitalt album
 • En personlig app med direktåtkomst till era bilder
 • Samtliga bilder varsamt bearbetade.
 • Ni får fulla rättigheter att nyttja bilderna för egen framkallning eller i sociala medier.
 • Fotograferingstillfällena är helt utan kostnad, allt till ett värde av ca. 100 000 kr.
 • Efter samtliga fotograferingar är genomförda har ni möjlighet till en kostnadsfri produktkonsultation så du vet vad du kan göra med din bildskatt.

"Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort."

—Astrid Lindgred, Bröderna lejonhjärta

Bra att tänka igenom:

Innan du ansöker vill jag att du läser igenom denna lista och känner att det här är nått som känns bra för dig och din familj. Detta är för att allt verkligen ska kännas rätt!

 • Detta är för familjer som har minst ett barn från 0-5 år.
 • Oavsett vart du är bosatt i Sverige kan du ansöka, det du behöver är en plats som du kallar ditt hem och människor som du kallar din familj.
 • Du ska känna dig trygg och bekväm i att inte behöva göra några poserade bilder. Vi ska fånga vardagen och livet.
 • Bilderna kommer att användas i min fotoverksamhet, Självklart går vi igenom vilka bilder som kommer att visas.
 • Få inspirera och väcka minnen hos stora som små genom en unik utställning där era bilder är en liten del av en stor helhet.

*Bor du utanför Örebro län tillkommer kostnad för resor.

Är detta något som ni skulle vilja skapa för er och era barn?

Ansök om din plats om din plats NU, urvalsprocessen har redan påbörjats.

Vill du rekommendera en vän, hittar du formulär längst ner på sidan

Jag skickar din vän ett email eller sms om att du tipsar om detta projekt.