Tänk dig ett familjealbum 2.0

DEN DAGEN DÅ LITEN HAR BLIVIT STOR, NÄR TANKARNA FORMULERAS TILL FRÅGOR. TÄNK OM FRÅGORNA KUNDE BESVARAS MED BILDER. "HUR VAR DET, NÄR JAG VAR LITEN?", SER DU DÅ HUR DU TAR FRAM ALLA DE DÄR BILDERNA FRÅN DE STUNDER SOM NI SPENDERAT TILLSAMMANS? TÄNK OM DU ÄVEN KUNDE SE DIG VARA EN DEL I BILDER, INTE BARA VARA DEN SOM FOTOGRAFERAT? TÄNK OM DU KUNDE VISA HUR MYCKET DU GETT DINA BARN OCH HUR MYCKET DE GETT DIG.


Livet med barn innehåller både berg- och dalbanor. Guppiga vägar och oändliga stränder. Djupa dalar och höga berg. Känslan den där stunden när hemmet är tyst och du för första gången denna dag hör hur klockan i köket tickar. Kylskåpet surrar och i handen håller du en kopp. För första gången idag får du dricka upp den varm.

Många av dessa stunder kommer du minnas och bära med dig resten av ditt liv. Andra stunder kommer blekna, få vila tills något lockar minnet tillbaka som gör dig påmind om den här speciella tiden i livet. Tänk att fånga dessa stunder precis så som de är nu. Stanna tiden. Konservera minnena, spara dem, inte för nu utan för sen.


Mitt namn är Malin Ljungquist och jag är dokumentärfotograf som just nu är verksam i hela Sverige och utgår ifrån Örebro, när världen tillåter genomför jag åter jobb utomlands.

“Du har på ett hel otroligt sätt fångat våra barns personligheter på bara ett par timmar! Makalöst...”


Familjefotografering, Lifestyle, Dokumentär, Syskonfotografering

VAR SOM NI ÄR

Få bilderna som berättar er historia, visa mig personligheterna som skapar er familj. Jag tar ansvaret över att komponera bilden och ni ser till att vara ni.

I TRYGG MILJÖ

I hemmets trygga vrå eller på en plats som ligger er varmt om hjärtat. Vi hjälps åt att hitta en trygg plats där barn som vuxna kan slappna av.

FÅ MINNEN FRÅN VERKLIGHETEN

Vissa saker i livet känns som om de tar en evighet. När dagar blir månader och och månader blir år, önskar vi att tiden stått stilla lite till.

“Sometimes you will never know the value of a moment until it becomes a memory.”


Ni väljer tempo jag hänger på

TA MIG MED I ERT LIVSPUSSEL, STÖKIGA RUM, BUSIGA BARN OCH SPILLD MJÖLK. LÅT MIG FÅNGA SAGOSTUNDERNA, UTFLYKTEN OCH MÖTENA MED DEM NI ÄLSKAR.

Jag har en tvåårig fotoutbildning med inriktning på berättande fotografi. Under den tiden började jag dyka ner i konsten om hur du fyller en bild med en berättelse. Som studerande, egenföretagande, tvåbarnsmamma som jobbade extra för att få ekonomin att går runt, var livspusslet en påtaglig del av vardagen. Alltid med kameran nära till hands fångade jag dem små stunderna i min familjs vardag. Det var genom bilderna såg jag hur snabbt en ny fas kom och en annan gick. Tiden går så fort. Det var under denna tid jag bestämde mig för vilken inriktning mitt företagande skulle ta, jag vill fånga livet och alla dess känslor. Precis så som de är. Precis så som jag alltid har gjort.

När jag ser tillbaka på min egen barndoms fotografier fastnar jag inte för hur vi ser ut, utan jag tittar på det som finns omkring. Kläder, möbler, leksaker, människor och djur. Det är detaljerna som skapar berättelsen. Det är detaljerna som väcker minnena och känslorna till liv. Dokumentärfotografi som berättarform har blivit det som fångat mig, jag vill ge mina barn gåvan av minnen och nu kan du ge dina barn detsamma.

VAD ÄR DOKUMENTÄRFOTOGRAFERING

DEFINITIONEN AV DOKUMENTÄR ÄR - ATT ÅTERGE VERKLIGHETEN. SOM DOKUMENTÄRFOTOGRAF KASTAS HEN IN I HANDLINGEN OCH SKAPAR BILDER UTIFRÅN DET SOM SKER FRAMFÖR DEM. EN DOKUMENTÄRFOTOGRAF SKA HA FÖRMÅGAN ATT KÄNNA IN OCH FÖRUTSE EN SITUATION FÖR ATT SEDAN KUNNA DOKUMENTERA DEN, UTAN ATT INGRIPA ELLER ATT PÅVERKA DET SOM SKER FÖR STUNDEN.


Oavsett vad era dagliga aktiviteter består av finns jag där, fångar pulsen, känslan och undertonen av vad som är ni. Det ni får med er dokumentärfotografering är berättelsen om er och hur ert liv ser ut just nu. För att konservera och spara till den dagen ni vill minnas.


Mina bildminnen

BILDERNA, FILMERNA OCH SAMTALEN ÄR NU EN DEL AV MINA KUNDERS PRIVATA ALBUM. MINNENA OCH ORDEN ÄR MINA ATT DELA. LÅT MIG BERÄTTA MER OM VAD JAG GÖR.

Tre bilder av mig

Det hände någonting med mig när jag blev mamma. Jag fick en drivkraft och motivation att för första gången i mitt liv se till att jag skulle må bra - för att barnen skulle må bra.

Jag kommer inte kunna ge dem allt. Det jag kan ge mina barn kärlek och tid, då hoppas jag att jag är en bit på väg att ge dom förutsättningar att bli trygga och genuina individer.

Det bästa jag vet är att ta med barnen för en stund i skogen, utforska och bara vara. Det är i skogen vi har vårt andra hem.

Jag har ofta en känsla av att jag betraktar världen genom ett fönster och verkligheten susar förbi där utanför. De bilder jag tar går igenom det jag jag ser och det jag känner innan bilden blir skapad. Bilderna kommer från mig och mina erfarenheter. Jag skapar foton på mina minnen av vad jag upplevt och det jag önskar att jag haft.


Jag är en av få familjefotografer i Sverige som inriktar sig helt på det dokumentära berättandet. Det är ett berättande för dig som vill minnas hur det var mer än hur någon såg ut.


Läs mer om mitt fotograferande 

Jag är inte säkert ensam att göra olika saker för att må bra. För vissa är det en kopp kaffe på morgonen för att vakna till, för andra att ta en promenad. En av de saker som blivit en viktig del i mitt liv är kallbad.

Minst en gång i veckan badar jag ute i mitt badkar i trädgården, fyllt med det kallaste vattnet ur vår egen brunn. Något som för många låter helt galet men som blivit en av de saker jag aldrig kommer att sluta med.

“"Du var (är!) verkligen en sån person man vill ha i en liten låda och plocka fram en mulen dag!"”


Vanliga tankar

Hur går en fotografering till?

Jag kommer hem till er eller till den plats som vi tidigare kommit överens om. Är vi hemma hos er fortsätter ni er dag precis som om jag inte vore där. Ska ni handla då, åker vi och handlar. Har barnen aktiviteter, ja, då hänger jag på. Brukar ni åka på utflykt på eftermiddagen, då följer jag med. Jag hoppar in på besök i er vardag.

Vad ska vi ha på oss?

Jag är en stor förespråkare av att de ni som du trivs i kommer du också vara fin i. I vissa perioder i livet är kanske en hulkendräkt det enda alternativet, i en annan är det keps och hoodie. Går det åt fem ombyten under en dag, då är det så. Vill ni ha tips på vad, självklart finns jag här att bolla med. Det viktigaste är att ni känner att ni är ni.

Vårt hem är kaos, vårt liv är kaos!

Jag tror att de finaste stunderna händer på den plats som vi känner oss som mest trygga. En del som gör familjen till just er är den plats som ni kallar för hemma. Ert hem är ert hem och barnen kommer alltid att minnas det som just det. En plats där tårar torkas, böker läses och fredagsmyset ägde rum. Om 30 år kommer ni kunna titta på bilder och se dem små detaljerna på favoritmöbler, filtar och leksaker som hjälper till att väcka minnen till liv. För hemma är en känsla.

Hur ska vi vara framför kameran?

I många av familjerna jag möter finns det oftast en eller flera som inte trivs eller tycker att det är kul att vara med på bild. Vilket är helt okej. Efter fotograferingar får jag ofta kommentarer om att "jag tänkte ju inte ens på att du hade en kamera". Vilket ofta blir upplevelsen när du inte behöver fundera på att le och kolla in i en. Jag har valt att fotografera med en kamera som är tyst vilket innebär att du inte hör när kameran tar bilden. Det är i dem stunderna där ni kan vara ni där bilden talar sitt eget språk.

DET BÄSTA I LIVET ÄR INTE REGISSERAT

genuint. känslofyllt. händelserikt.

PRECIS SÅ SOM DU VILL HA DET - ÄVEN OM DU INTE FÖRSTÅR DET JUST I STUNDEN

Efter en fotografering

Efter en fotografering

“Jag hade förväntat mig ett visst mått av att känna mig själv stel framför kameran blandad med viss oro inför hur man får fyra barn att foga sig efter ”nu ska vi fotas, le och se söta ut”. Mina farhågor visade sig vara totalt waste of time för denna fotografering var ju bara så sprudlande och energigivande. Inte en sekund kände jag mig obekväm eller oroade mig över barnen.”